spiritualiteit

Spiritualiteit... tja..

Als me een paar jaar geleden de vraag gesteld zou zijn "hoe spiritueel ben je?", had ik waarschijnlijk geantwoord: "Niet". Nu weet ik beter .. Nu weet ik dat spiritualiteit een onderdeel is van mijn totale balans. Zoals een vriendin schreef een reis naar jezelf. En laat dat nu zijn waar ik de laatste jaren mee bezig ben.. de reis naar mezelf.

Steeds meer te ontdekken in mezelf .. dingen die ik voel en waar ik geen antwoord op weet waar het vandaan komt .. Een 2e hands boek dat je van schrik dichtklapt omdat het bijna uit je handen wegtrilt. Een droombeeld dat een paar maanden later ook werkelijk en feitelijk op je netvliezen terecht komt. Dat is een deel van mijn spiritualtiteit, maar ook als ik in Heiloo ben bij de onze lieve vrouwe ter nood kapel (sinds mensen heugenis een bedevaartsplek) zie ik daar een katholieke kapel en weet dan voor mezelf dat die kapel is wat er binnen de katholieke kerk gedaan kan worden met die plek, maar dat de plek zelf veel meer is dan dat .. voor mijn gevoel een poort ... Een poort waar ik mijn overleden oma en nu ook mijn neefje heeeel dichtbij weet .. zo dichtbij dat ik ze bijna kan aanraken. Werkelijk fysiek aanraken lukt natuurlijk niet omdat er van hun stoffelijkheid nog slechts een overschot is dat kilometers verderop in de aarde ligt op een begraafplaats, maar bij wijze van spreken. Een poort die verder teruggaat in de tijd dan de huidige jaartelling.

Ook hoort er bij mijn spiritualiteit dat je vooral de relatie met jezelf op orde moet hebben en houden. Houden van jezelf. Houden van jezelf in nederigheid. Jezelf als mens niet belangrijker weten dan een ander. Het recht en het zijn van de ander herkennen en erkennen. Ieder is zoals die is en daarom kan ik zijn zoals ik ben. Mensen om je heen niet afkeuren omdat ze een ander gedachtengoed nastrefen dan jijzelf. Zoeken naar bruggetjes om tot elkaar te komen. Tot elkaar komen met respect voor de eigenheid van de ander. Dan pas is er harmonie tussen mensen.

Mijn spiritualiteit is het streven naar harmonie. Harmonie met mezelf naar mij en mijn omgeving toe.

Bewust hou ik ook een klein stukje ego wel bij me .. want dat hoort ook bij me .. als onderdeel van de balans die maakt dat ik ben zoals ik ben.

Fenna, 26 januari 2006